Blog > Komentarze do wpisu
Czarna kupa w ciąży- czarny stolec

Jakiś czas temu po zrobionej morfologii krwi lekarz stwierdził, że mam niski poziom hemoglobiny (HGB). Niski czyli wynosił on 10. A norma to od 11 do 16,5. Przypisał mi wtedy zestaw lekarstw. Wśród nich różowa tableteczka – żelazo J, kwas foliowy w zwiększonej dawce i jakieś jeszcze inne witaminki.

Oczywiście jako wzorowa pacjentka nie marudziłam, tylko zażywałam wszystko według zaleceń. Niepokoić mnie jednak zaczął fakt, że po tygodniu moja kupa przybrała dziwny kolor. Była czarna niczym smółka u niemowlaka. Oczywiście pierwsza myśl- coś z maluchem nie tak, ale w następnej kolejności sięgnęłam po różowe tabletki żelaza i okazało się, ze to naturalny skutek uboczny.

Więc moje drogie mamy – czarna kupa – czarny stolec to wynik (zazwyczaj) spożywania witamin posiadających znaczne ilości żelaza.

A po co nam to?

Przyczyną anemii (niedokrwistości) najczęściej są niedobory żelaza w organizmie. Może go być za mało z różnych powodów. Po pierwsze – dieta jest zbyt uboga w ten pierwiastek. Po drugie – żelazo nie jest dobrze przyswajane, a po trzecie – organizm zbyt wiele go wydala.

Przyswajanie żelaza zmniejszają sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż, dlatego należy unikać łączenia tych produktów z potrawami bogatymi w żelazo.

Gorzej przyswajalne jest żelazo roślinne, łatwiej przyswajalne żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego!!!

Występowanie żelaza w pożywieniu pochodzenia roślinnego:

  • orzechy,
  • szpinak,
  • sałata,
  • natka pietruszki,
  • ryż,
  • kukurydza,
  • pszenica, więc również pieczywo pełnoziarniste
  • ziemniaki,
  • owoce,
  • warzywa,
  • kasze,
  • rośliny strączkowe: fasola, zielony groszek,
  • brokuły,
  • kapusta włoska

W roślinach strączkowych znajdziemy bardzo dużo żelaza.

Żelazo w jedzenie pochodzenia zwierzęcego:

  • mleko,
  • mięso: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób,
  • podroby,
  • wątróbka,
  • ryby,
  • mięso cielęce,
  • owoce morza.

 

Dlaczego to takie ważne dla naszego maluszka?

W przypadku ciężkiej anemii istnieją zagrożenia dla rozwijającego się płodu.

W pierwszym trymestrze ciąży może ona powodować zaburzenia zagnieżdżania się jaja płodowego oraz powstanie wad rozwojowych u płodu, a nawet poronienie.

W drugim trymestrze ciąży anemia może zaburzać wzrost płodu.

W  trzecim trymestrze może być przyczyną wystąpienia przedwczesnego porodu.

 

Rada:

Często robić morfologię krwi- najlepiej co miesiąc (powinien zlecać to lekarz prowadzący), jeść różnorodnie, i w razie potrzeby zażywać witaminy z domieszką żelaza, ale wszytsko oczywiście pod okiem lekarza.

 

środa, 13 kwietnia 2011, mika82